Yüzde 45’lik zam, memurları, emeklileri ve özel şubeyi de etkileyecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz verdiği gibi enflasyonu düşürmemek için sosyal yardım hisseleri dahil 700 bin kamu çalışanına yüzde 45 zam yapıldığını açıkladı. Bu artışla birlikte kamu çalışanlarının taban fiyatları 15 bin liraya çıkarıldı. İlk 6 ay refah payı dahil yüzde 45 zam yapılacak. En düşük fiyat yaklaşık 107 artırıldı. Brüt fiyat 21 bin 750 liraya yükselirken, en düşük net fiyat 18 bin 500 lirayı geçti.
İLK 6 AY TABAN ÜCRET+YÜZDE 45
İl özel idareleri, otoyollar, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar ve hastaneler başta olmak üzere kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını belirleyen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü dün imzalandı. 2023-2024 yılları için geçerli olacak Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü’nde ilk olarak kamu çalışanlarının taban fiyatları 15 bin liraya yükseltildi. İlk altı ayda refah payı dahil yüzde 45 zam yapılacak. İkinci 6 ayda yüzde 15 artış + enflasyon farkı, 3. ve 4. ayda yüzde 10 + enflasyon farkı olacak.
1 Ocak 2023’te sözleşmesi başlayan 4 aylık farkı alacak. Farklar başlangıç tarihine göre alacaklandırılacak.
FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETLERİ ARTIRILDI
Toplu iş sözleşmelerinde prim hükmü bulunmayan işyerlerine aylık çıplak brüt ücretlerinin yüzde 4’ü ile yüzde 6’sı arasında çalışma primi ödenecek. Şehit aileleri ve terör mağdurları için yüzde 10’luk ek zam yapıldı. Fazla mesai ücreti yüzde 70 zamlı ödenecek. Gece çalışan işçilere yüzde 8 gece zammı ödenecek. Diğer sabit ödemeler, fiyat artışıyla orantılı olarak artırılacaktır.
MEMURLARA VE EMEKLİLERE YANSIYACAK
Kamu çalışanları ve Emekli Sandığı emeklileri de Temmuz ayında yılın ikinci zamlarını alacak. Yüzde 6’lık toplu sözleşme artışına ek olarak enflasyon farkı da gelecek. Devlet memurları ve emeklileri de sosyal yardımdan pay alacak. Bu kesimdeki artış oranının da kamu çalışanlarının oranına yaklaşması bekleniyor.
HEM KAMU HEM ÖZEL DAİRELERİ ETKİLEYECEK
Yaklaşık 3,5 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memurun maaşlarına yapılacak zam oranının belirlenmesi için toplu sözleşme görüşmeleri. 1 Ağustos’ta başlayacak.Bu görüşmelerde 2024-2025 yılları için 4 adet daha artış oranı belirlenecek . Buradaki görüşmelerde gündeme gelecek şeylerden biri de kamu çalışanlarına yapılacak zam oranı olacak. Dün açıklanan zam oranı ağustos ayı toplu iş sözleşmesinde de belirleyici olacak. Sadece kamuda değil özel sektörde de imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesinin belirlenmesi açısından da önemlidir.
SÖZLEŞME 3 MİLYON AİLEYİ ETKİLİYOR
Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay, toplu iş sözleşmesinin 3 milyon aileyi ilgilendirdiğini belirtti. “Ben Cumhurbaşkanıyım, işçiyim, hayatıma işçi olarak başladım. Bugüne kadar gittiğim yerlerde bunu yapmaya çalıştım. Size işçilerle ilgili bir konu anlatsam hep olumlu bakardınız. “söz konusu.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışanların sorunlarını çözme konusundaki kararlılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek, “İşçiyi, emekçiyi enflasyona asla ezdirmeyeceğiz” yaklaşımı ortaya çıktı.dedi.
ASGARİ FİYAT 500 DOLAR SEVİYESİNE ARTTI
Emekli ve asgari ücret için sevindirici haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alim’den geldi. Bakan Alim, asgari fiyatın 500 dolar civarında olması için çalıştıklarını söyledi. Bakan Alim, emekli maaşlarına kademeli zam yapılmasıyla birlikte 7 bin liranın üzerinde olan emekli maaşlarını belli bir oranda 10 bin liraya kadar artıracaklarını açıkladı. Asgari fiyatı reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceklerini belirten Bakan Alış, “Yaklaşık 500 dolar (9760 lira) gibi bir oran olacak. İşimiz hazır.”
Buna göre Ocak ayında net 8 bin 506 liraya yükselen asgari fiyatın Temmuz ayında 10 bin liraya tamamlanması bekleniyor. Bu artış aylık artıştan farklı olacaktır. Kademeli olarak farklı artış oranları uygulanacaktır. 7500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin liranın üzerindeki aylıklar için farklı zamlar belirlenecek.
sogutluhaber.com.tr