Haber

Yozgat’ta Barajlar Yağmurla Dolmaya Başladı

SEYFİ ÇELİKKAYA

YozgatKüresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen baraj ve göletlerde son aylarda mevsimsel yağışlar nedeniyle su seviyesinin yükselmesi tarımsal üretimle geçimini sağlayan çiftçiyi sevindirdi. Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Kullanılabilir suyu doğru tüketmek.” söz konusu.

Yozgat İl genelinde bu yıl yağışlarda geçen yıla göre yüzde 19, uzun yıllara göre ise yüzde 26 artış oldu. Yozgat merkez, Organize Sanayi Bölgesi, Kırşehir’in Yerköy ve Çiçekdağı ilçesinin şebeke suyu ihtiyacının karşılandığı Musabeyli Barajı’nın doluluk oranı yüzde 44-45 su seviyesine ulaşırken, su ölçüsü 23 milyon 92 bin metreküp olarak kaydedildi. . Yozgat il merkezinde şebeke suyuna destek amacıyla kullanılan Kirazlı ve Cevdet Dündar göletlerinin doluluk oranı yüzde 90’ı geçti.

“Son 5 ayda yağışlarda hafif bir artış oldu”

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Bildiğimiz gibi ülkemiz farklı su havzaları ile kaplıdır.Yozgat ili hem Delice hem de Çekerek.Nehir konumu gereği hem Kızılırmak havzasının belli bir bölümünde hem de Yeşilırmak havzasında yer almaktadır. Su havzaları üzerinden değerlendirdiğimizde son 5 ayda yağışlarda bir miktar artış oldu” dedi.

Yakupoğlu, 2022’ye göre 2023’ün ilk dört ayında düşen yağışlarda yüzde 20’lik artış olduğunu söyledi.

“Ama bu barajlar yüzde 20’nin üzerinde görünüyor. Barajlardaki su seviyesini daha yüksek bir şekilde görüyoruz. Bu özellikle tahıl için, Orta Anadolu’daki tarım arazileri ve Yozgat’taki tarım arazileri için bir avantaj anlamına geliyor. kuru tarım sistemi yani Orta Anadolu’da yağışa dayalı tarım sistemi ile tarım yapıyoruz.Bundan sonra yağış konusunda bir yanılgı olabilir ne kadar çok yağarsa o kadar çok yağar denilir ama Tarımsal sistemde yağışın olması gerektiği kadar düşmesi gerekiyor. Tarımsal açıdan bakıldığında bu yılı kurtardık gibi görünüyor.”

“KULLANILABİLİR SUYU DOĞRU TÜKETMEMİZ GEREKİYOR”

Yakupoğlu, suyun idareli kullanılması gerektiğine de işaret ederek, çiftçileri şu şekilde uyardı:

“Son yağışlarla birlikte yüzde 20’lik artış çiftçiyi sevindirdi diyebiliriz çünkü barajların doluluk oranı sulama kanallarını da olumlu etkileyecek. Bu artan yağışların bize yettiği anlamına gelmiyor. istediğimiz kadar su.Özellikle tarımda kullanılabilir su kullanılmaktadır.Çok gerekli olduğunu biliyoruz en çok tarımda su tüketiyoruz.Özellikle kullanılabilir suyu doğru tüketmemiz gerekiyor.Bunun için kapalı sistem kullanımı Sulama sistemlerinin tarla başına kadar olması ve tarla başına kadar olan su kayıplarının önlenmesi son derece değerlidir.Çiftçilerimizin kendi müdürlüklerinde olsun veya olmasın yetkili çalışanlardan bilgi alması ve bu şekilde davranması gerekmektedir. “

Kaynak: ANKA / Ekonomi

pervari-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu