Sağlık

Yiyecek ve Duygular Arasındaki İlişki

Merhaba Sevgili Onedio Ailesi!

Bugün yemek ve duygu biliminden bahsediyoruz.

Duygular hayatımızın merkezinde yer alan deneyimlerdir. Birçok kişi için yemek merkeze yakın diyebiliriz ?

Mutlu da olsak, heyecanlı da olsak, coşkulu da olsak, üzgün de olsak, hayatın ta kendisi bu.

Bu kısımda şunu anlıyoruz; Duygular, beynimiz ve vücudumuz arasındaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşur ve beslenme şeklimiz de bunu büyük oranda etkileyecek güce sahiptir.

Ayrıca artık duygularınızı deneyimlemek, işleyişine yön vermek ve bazen de dönüştürmek için çeşitli bilimsel beslenme taktiklerini aktarmaya başlıyorum ?

Bölümün tamamına bu linkten ulaşarak konunun detaylarını öğrenebilirsiniz.

Mikro ve makro besinlerin vücudumuz ve duygularımız üzerindeki etkilerini bilimsel olarak anlatırken, bilin ki size belirli bir beslenme türünü dayatmayacağım, diyetlerden, yasaklı yiyeceklerden bahsetmeyeceğim. Yapacağım şey, dünyadaki en güncel bilimsel içeriklerin ışığında, tükettiğimiz gıdaların vücudumuz ve duygularımız üzerindeki etkisi, beynimizde nasıl kimyasal reaksiyonlar oluşturduğu hakkında değerli bilgileri paylaşmaktır. Daha sonra bu bilgiyi hayatınıza nasıl entegre edebileceğinize dair taktikleri paylaşsam da öncelikle eylemlerinize güvenmeniz gerekiyor.

Şekerle ilişkimiz

Örneğin şeker yediğimizi düşünelim. Doğduğumuzdan beri şekeri seviyoruz. “Fazla seçmemeye çalışsak da” Tatlı ve lezzetli olduklarını, bize verdikleri hazzı bilir, bazen de isteriz. Yüzlerce yıldır şekerin tatlı tadı nedeniyle sevildiğini düşünüyorduk ancak son zamanlarda bilim insanları, şeker vücudumuza girdiğinde midemizdeki Vagus sinirine bağlı sensörlerin beynimize ulaştığını ve basitçe şu mesajı gönderdiğini fark ettiler: “Bu inanılmaz, daha fazla tüketin.”Çünkü şekerin içindeki moleküller beynimizin stabilitesini önemli ölçüde sarsıyor. dopamin Salgına neden olur ve bu tam anlamıyla bir tür bağımlılığa dönüşür. Ne kadar çok yersek o kadar çok isteriz. Her dopamin yükselişinde bir azalma olduğu için, şeker sonrası artış her ne kadar keyif verici olsa da, ardından gelen düşüşler doğal olarak ruh halimizi olumsuz etkiliyor.

Yiyecekler bizi gerebilir ya da rahatlatabilir.

Şimdi yemeğin bizi neden bazen rahatlattığını, bazen de sinirlendirdiğini konuşalım. Öncelikle şunu bilelim ki, yemek yeme anı yaklaştıkça vücudumuz heyecanla uyanmaya başlar. Bu coşku hali, açlığın geçeceğinin bilinmesinden kaynaklanan bir uyarılma olabilir. Bunun aynı zamanda yemekle olan bağlantımızla da ilgisi var. Bazen yemek kısıtlaması dönemindeysek, yeniden sınava girecekmişiz gibi hissettiğimizde bu heyecan gerginliğe dönüşebiliyor. Yemekten sonra yemek midemize geldikten sonra doyum, rahatlık, sakinlik, hafif bir ağırlık hissi olabilir. Bu yükün çok abartılması uygun değildir, lezzet içerisinde olmalıdır ve en önemli unsur tokluk hissidir. Beyin molekülümüz buna bağlı serotonin Onun salınımıyla kendimizi tam bir tatmin ve rahatlık içinde buluyoruz. Yani yemek serotonin sayesinde bizi rahatlatır. Ve bu vagus bizim sinirimiz Bunu beyne mesaj göndererek sağlar. Daha yağlı ve şekerli yiyecekler yeme arzumuz, hayatta kalma isteğimizden kaynaklanıyor olabilir ancak dünyanın pek çok yerinde artık gıda kıtlığı yaşanmadığı için bu temel içgüdü, obezite veya şeker hastalığı, tansiyon, tansiyon gibi farklı tıbbi sorunlara neden olabiliyor. yemekle ilgili mutsuzluk ve umutsuzluk.

Gıda ve dopamin

Yiyecek ve dopamin arasındaki bağlantı da ilginçtir. Dopamini bir ödül olarak değil, motivasyon ve daha fazlasını arzulama molekülü olarak düşünmeliyiz çünkü gerçek bu. Dopaminin yapı taşları, yediğimiz yiyeceklerdeki amino asitlerden oluşur, ancak onu yaratan, arzu etmemizi sağlayan ve bize devam etme gücü veren beynimizin dopamin sentezi eylemidir. Dolayısıyla buna saygı duymalı, kutlamalı ve buna göre bilinçli yiyecek seçimleri yapmalıyız çünkü bunların hepsi bir bütün olarak ruh halimizi olumlu ya da olumsuz etkileyen seçimlere dönüşüyor.

Bağırsak-beyin ve duygular

Bağırsaklarımızda milyonlarca minik mikroorganizmanın yaşadığını biliyoruz. Bunlara mikrobiyom diyoruz. Amaçlarının bize hizmet etmek olduğunu düşünmeyin. Aramızda yaşamalarına rağmen bizi pek düşünmüyorlar çünkü düşünecek beyinleri yok. Tek amaçları bulundukları çevrede yaşamaya, üremeye ve hayatta kalmaya devam etmektir. Muhtemelen bizden faydalanıyorlar. Tıpkı virüsler ve bakteriler gibi onların da tek amacı hayatta kalmak ve çoğalmaktır ve bunu da vücudumuzu kullanarak yaparlar. Korkmayın çünkü tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerle; Eğiterek onları eğitebilir ve dönüştürebiliriz.

Bazı mikrobiyomlar kendimizi daha iyi, daha canlı hissetmemizi ve metabolizmamıza çok iyi gelmemizi sağlarken, bazıları da kendimizi daha yorgun, cansız ve negatif hissetmemize neden olabiliyor. Yani içimizde yaşayan bu küçük, mikro boyuttaki canlılar duygularımızı doğrudan etkileyebiliyor. Sağlıklı bir mikrobiyota sahip olmak zihinsel ruh halimiz, sindirimimiz ve bağışıklığımız için çok önemlidir. Bu, duygularınızı düzenlemek ve yemekle daha sağlıklı bir bağ kurmak için oldukça faydalıdır. Sonuç olarak bağırsaklarınıza ne kadar iyi davranırsanız ruh haliniz de o kadar iyi olur.

Fizyolojik olarak inanılmaz varlıklarız. İnsan olmanın tadını çıkarın ?

Bölümün tamamına linkten ulaşabilirsiniz. İzleyip abone olmayı unutmayın ?

Sonsuz sevgi!

Youtube

instagram

X

tiktok

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio

karabaglarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu