Kütahya’da Arabuluculuk Uygulaması Başladı
Murat Tuncay: “Dava şartı olan uyuşmazlıklarda arabuluculuk uygulamasına başlandı”
KÜTAHYA – Kütahya Arabuluculuk Merkezi İdare Meclisi Başkanı Avukat Murat Tuncay, kira, kat mülkiyeti, komşu hakları ve katılımdan kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava kuralı arabuluculuğu uygulamasının başladığını söyledi.
Tuncay, açıklamasında, 1 Eylül itibarıyla iş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarının yanı sıra, kat mülkiyeti ve mahalle hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda, kira uyuşmazlıklarında, miras dahil mal paylaşımına ilişkin uyuşmazlıklarda ve tasfiye davalarında dava açılmadan önce, ortaklıklar ve son olarak tarımsal eser sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurmanın gerekli hale geldiğini belirtti.
“4 milyon 600 bin dosyanın 3 milyonunda anlaşma sağlandı”
Arabulucu avukat Murat Tuncay, 2012 yılında başlatılan arabuluculuk kurumunun 2018 yılına kadar isteğe bağlı olarak devam ettiğini vurgulayarak, “2018 yılında iş uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce arabuluculuk yasal olarak zorunlu hale geldi ve arabuluculuk farklı bir nitelik kazandı. Dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk, Adalet Bakanlığı Şirketimizin yayınladığı istatistiklerde çözüme ulaşmadaki başarı oranı yüzde 60 civarında olduğundan, 2020 yılında ticari uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelmiş ve tüketici Türkiye’de şu ana kadar arabulucuların önüne gelen 4 milyon 600 bin dosyanın 3 milyonunda anlaşmaya varıldı ve “Başarı sağlandı” dedi.
“Türkiye’de arabuluculuk başarılı oldu”
Arabuluculuğun Türkiye’de neden başarılı olduğuna değinen arabulucu Murat Tuncay, “Bunlardan birincisi milletimizin inanç değerleri ve uzlaşma kültürüdür. Peygamber Efendimiz’in bir uyuşmazlığa karar vermeden önce çözümü taraflara bıraktığı iyi bilinmektedir. taraflar anlaşamazlarsa aralarında karar verirdi. Kendisi aynı zamanda adaletin sembolü olarak da bilinir.” Hazreti Ömer’in şu sözünü unutmamak gerekir: ‘Tarafların birbirlerine dava açması, mahkemeye gitmesi aralarındaki düşmanlığı sona erdirmiyor, aksine daha da artırıyor.’ Yine dede kültürü ve Anadolu’da Ahiliğin kuruluşu uzlaşma açısından geçmişten gelen genetik kodlarımız arasındadır. Sorunu, vatandaşlarına zarar vermeden çözmek bu aziz milletin doğasında vardır. İkinci sebep ise Adalet Bakanlığımızın, devletimizin adli eylem planlarıyla bu konuya verdiği değerden yola çıkarak gösterdiği üstün çabadır. Sağlık Bakanlığı hem doktorlarla hem de hastalarla diyalog halinde olduğu gibi, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi de uyuşmazlığın hem arabulucusu hem de tarafıdır. Çözüm konusunda vatandaşlarımızla temas halindeyiz” dedi.
“Arabuluculuk nedir?”
Avukat arabulucu Murat Tuncay, “Arabuluculuk, hukuki uyuşmazlığı olan bireylerin, dava açılmadan önce, dava açıldıktan sonra tarafsız bir üçüncü kişi olarak uzman avukat olan arabulucuya başvurabilecekleri bir uyuşmazlık çözüm tekniğidir” dedi. Arabuluculuk, uyuşmazlığın mahkeme önünde çözümlenmesine olanak sağlayan bir uyuşmazlık çözüm tekniğidir. “Sorunların hızlı ve kesin bir şekilde çözümlenmesini amaçlayan, usule ilişkin bir hukuk kurumudur ve arabuluculuğa göre çok daha ekonomiktir. Yargı” dedi.
haber-koyulhisar.com.tr