Karadağ’da erken genel seçimler başladı
Balkan ülkesi Karadağ’da halk erken genel seçimler için sandık başına gidiyor.
Dritan Abazoviç liderliğindeki hükümetin 20 Ağustos’ta güvenoyu alamaması sonrasında yapılan Karadağ’da erken genel seçimler için oy verme işlemleri başladı.
Ülkede kayıtlı 542 bin 468 seçmen yerel saatle 07.00-20.00 arasında oy kullanabilecek.
Bağımsız Karadağ’da yapılan 6. genel seçimlerde 15 koalisyon ve siyasi parti, ülkenin 81 sandalyeli parlamentosuna girmek için yarışıyor.
Karadağ’ın en güçlü partilerinden biri olan Batı yanlısı Sosyalist Demokrat Parti (DPS), ilk kez genel seçimlere partinin uzun yıllar liderliğini sürdüren eski Cumhurbaşkanı Milo Djukonaviç olmadan katılırken, partiden istifa etti. 6 Nisan’da parti başkanlığını yürüten DPS, bu seçimlerdeki klasik ortağı Karadağ Liberal Partisi’ydi. Parti (LP), Arnavut İttifakı ve Sosyal Demokratlar (SD) ile giriyor
2 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Jakov Milatoviç liderliğindeki Avrupa Artık Hareketi (PES), ilk kez genel seçimlere katılıyor.
Seçimde yarışan diğer listeler ise şöyle:
Boşnak Partisi (BS), Hırvat Halk Girişimi (HGI), Herkes İçin Adalet, Sosyalist Halk Partisi ve DEMOS Koalisyonu, Halk Koalisyonu, Arnavutlar Birliği, Sadık Karadağ için Dönüş Koalisyonu, Değişim Koalisyonu, Karadağ İçin Yapabiliriz, Koalisyon Birlikte, Sosyal Demokrat Parti, Demokrat Parti ve URA Halk Hareketi Koalisyonu ve Arnavutluk Forumu.
Ulusal parlamentoya girmek için %3 seçim barajını geçmek gerekiyor.
4 yılda bir genel seçimlerin yapıldığı Karadağ’da seçim yasasına göre, ulusal parlamentoya girebilmek için yüzde 3’lük seçim barajını geçmek gerekiyor.
Öte yandan Karadağ’da 2011 yılında yapılan nüfus sayımına göre ülke nüfusunun yüzde 72,07’si Ortodoks, yüzde 19,11’i Müslüman ve yüzde 3,44’ü Katolik.
Ülke en fazla sayıda Karadağlı ve Sırp’a sahipken, onu Boşnaklar, Arnavutlar, Romanlar ve Hırvatlar ve diğer küçük etnik gruplar izliyor.
Karadağ’ı erken seçime götüren süreç
Karadağ’da Dritan Abazoviç liderliğindeki hükümetin 20 Ağustos’ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüştü.
Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porphyria ile ülkedeki Sırp Kilisesi’ne “resmi statü” vermek için imzalanan “temel anlaşma” ile tartışma yaratan Abazoviç liderliğindeki hükümet, Karadağ Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda düştü.
Ülkedeki Sırp yanlısı partiler, yeni hükümeti kurması için Sırp siyasetçi Miodrag Lekiç’in adını eski Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’e iletirken, Djukanoviç, gerekli kuralları yerine getirmediği gerekçesiyle hükümeti kurma görevini Lekiç’e vermeyi reddetti. .
Karadağ Parlamentosu’nda iki kez oylanan ve cumhurbaşkanının hükümeti kurma yetkilerini kısıtlayan yasayı Djukanoviç imzaladı ve Karadağ Meclis Başkanı Danijela Djuroviç, Lekiç’in hükümeti kurmakla görevlendirildiğini açıkladı.
Lekiç çoğunluğun desteğini alamadı ve yeni hükümetin kurulması için tanınan süre de doldu. Djukanoviç bu sürecin ardından 16 Mart’ta parlamentoyu feshettiğini açıkladı.