Özbek uyruklu Nadira Kadirova, 23 Eylül akşamı AK Parti eski Milletvekili Hoş Ünal’ın Ankara’da bakıcı olarak çalıştığı konutunda şüpheli bir şekilde ölü bulundu.
Anayasa Mahkemesi (AYM), yaklaşık 3,5 yıl sonra Nadira Kadirova hakkındaki kararını açıkladı.
Kararda Kadirova’nın yaşam hakkının ihlal edilmediğine karar verildi. Hak ihlali kararı vermiş olsaydı, Ünal’ın yargılanmasının önü açılacaktı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Kadirova’nın vefatından yaklaşık 5 ay sonra, 2 Mart 2020’de takipsizlik kararıyla kapatıldı. Kadirova ailesi de savcılığın kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiği soruşturma evrakını 5 Haziran 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne getirdi. Anayasa Mahkemesi, yaklaşık üç yıl sonra, 15 Mart 2023’te başvuruyu karara bağladı.
Kararda, “Nadira Kadirova’nın Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edilmediği” belirtildi. Ayrıca, “kötü muamele yasağının ihlaline ilişkin iddianın asılsız olduğu aşikar olduğundan kabul edilemez” olduğu belirtildi. Kararın oy birliği ile alındığı açıklandı.
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla Nadira Kadirova belgesinin yeniden açılması için tek seçenek kalıyor. Bu, Kadirova ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurması ve AİHM’nin hak ihlali kararı vermesinin ardından mümkün oldu. Aile daha önceki ifadelerinde Anayasa Mahkemesi’nden bir sonuç alamazlarsa AİHM’ye gideceklerini belirtmişti. Arkadaşları, Kadirova’nın cinsel saldırıya uğradığını iddia etti. Anayasa Mahkemesi’nin kararında cinsel saldırıya ilişkin kesin ve inandırıcı bir bulgunun bulunmadığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi:
“Soruşturma sonucunda savcılık, NK’ye cinsel saldırı yapıldığına dair herhangi bir iz veya emare bulunmadığı sonucuna vardı. Başvuru dosyasında savcılığın vardığı sonuçtan farklı bir değerlendirmeye imkan verecek kesin ve inandırıcı bulgular bulunmamaktadır.” Kadirova ailesinin avukatı, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda soruşturmadaki eksiklikleri şöyle sıraladı: