Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.

Bültende, “Kapılar açıldı, Suriye’den yüzbinlerce sığınmacı getiriliyor”, “Öğretmenler ve imamlar hasar tespiti yaptı”, “Diyanet Elazığ’daki Harput Külliyesi’ni depremzedelere açmadı”, “Kestiler. afet bölgesinde yakalanan yağmacının kulağına saplandı”, “Afetzede yüzlerce kişi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bekletiliyor”, “Torpido ile gelen kebapçı Kızılay’ın konteyner üretemeyen fabrikasını yönetiyor”, “Afetzedeler çöp konteynırları arasında yaşıyor”, “Ele geçirilen yağmacı direğe bağlanıyor”, “Erbil’den Adıyaman’a gelen iş makineleri bekletilip engelleniyor” belediye başkanı gittiğinde toplandı”.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Kapılar açıldı, Suriye’den yüz binlerce yeni sığınmacı getiriliyor” iddiasının asılsız olduğu belirtilen haberde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de 10 ili etkileyen deprem felaketi Suriye’yi de etkiledi. Türkiye insani yardım misyonu olarak Suriye’ye uluslararası yardımı destekliyor ve geçişleri kolaylaştırıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Hatay Cilvegözü ve Bab-el hava hudut kapıları ile ilgili olarak, BM tarafından insani yardım amaçlı kullanılabileceği kararıdır.Bu kapı uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısıdır.Sınır kapısının Suriye tarafındaki yollar deprem nedeniyle tahrip olmuştur.Türkiye BM’ye durumu bildirmiştir. Kilis’te açık olan iki hudut kapısını kullanabilir.Bu iki kapı özellikle terörden arındırılmış bölgelere ulaşmak için kullanılmaktadır.Bu kapılar son zamanlarda açılmamıştır ve geçişler tek taraflıdır.Kapılardan Türk kapısına geçiş tarafı tamamen Türkiye’nin kontrolündedir.”

“Zarar tespit işini hocalar ve imamlar yaptı” iddiası

Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve basın yayın organlarında haber olan “Zarar tespit işini hocalar ve imamlar yaptı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Kamu Hayatını Etkileyen Afetler Halinde Alınacak Tedbirlere Yardım Edilmesi Hakkında Kanun’a göre, doğal afetler sonrasında sadece inşaat mühendisleri ve/veya mimarların hasar tespit çalışması yaptığına değinilen bültende, “Bu nedenle hasar tespit çalışmaları, Düzce’deki deprem de argüman olarak tartışılıyor.İmamlar ve öğretmenler değil, inşaat mühendisleri ve mimarlar.” söylendi.

Bazı basın organlarında ve sosyal medya hesaplarında da yer verilen haberde, iddianın aksine Elazığ Harput Külliyesi’ndeki İhtisas Merkezi’nin deprem felaketinin hemen ardından kapılarını açtığına dikkat çekilerek, “Diyanet külliyeyi açmadı” tezine yer verildi. Elazığ’daki Harput Külliyesi depremzedelere” gerçekçi değil. Merkezin şu anda 135 afetzedeyi ağırladığı, ihtiyaç halinde daha fazla depremzedeyi ağırlamaya hazırlandığı kaydedildi.

“Görüntüler iddia edildiği gibi Türkiye’de çekilmedi”

Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve kısa sürede yayılan “Afet bölgesinde yakalanan yağmacının kulağını kestiler” iddiası da yalanlandı.

Görüntülerin manipülasyon içerdiğine dikkat çekilen bültende, “Söz konusu görüntüler iddia edildiği gibi Türkiye’de çekilmedi. Görüntünün 2023 Ocak ayında paylaşıldığı ve görüntülerdeki kişinin İspanyolca konuştuğu belirlendi.” kelimeler yer aldı.

“Yüzlerce afetzede Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bekliyor” tezinin de gerçek dışı olduğu bültende, iki havayolu şirketi afetin ardından resmi internet sitelerinden yaptığı açıklamada, bölgedeki uçuşlarının ve uçuşlarının ücretsiz olduğunu, afet bölgesinden uçuşlar için rastgele kota sınırlaması yoktur. Sosyal medyada paylaşıldığı saatlerde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda rastgele bir bekleme ya da sıkışıklığın bulunmadığının belirlendiği paylaşıldı.

Bazı medya organlarında paylaşılan bültende, “Kızılay’ın konteyner üretemeyen fabrikasını torpido tarafından yönetilen kebapçı tarafından yönetildiği” iddiası da yalanlandı. Fabrikasını kurduğu söylenmektedir.

Yaklaşık 3 ay önce resmi açılışı yapılan fabrikanın kısmi üretime geçtiği belirtilen bültende şu bilgiler aktarıldı:

“Fabrikanın 2023 yılında tam kapasite çalışmaya başlaması ve yılda 65-70 bin konteyner üretebilecek kapasiteye ulaşması planlanıyor. Daha deprem felaketinden önce Kızılay Sistem Fabrikası talep eden tüm kurum ve kuruluşlara parsiyel konteyner üretti. Afet sonrası fabrika çalışanları da afetten etkilendi.Kızılay tüm çalışanlarla iletişime geçerek aileleri ile birlikte fabrika binasına yerleştirdi.Ancak fabrikadaki üretim kaldığı yerden hızla devam etti. Fabrikanın genel müdürü ise tam tersine ODTÜ mezunudur.Alanında doktorası olan genel müdür nasıl 30 yıllık şube tecrübesine sahipse oraya gelen Kızılay Genel Başkanı Dr. Bölgeyi ziyaret eden ve uyum çalışmalarına katılan Bakan, Kızılay Sistem İnşaat Fabrikasını da ziyaret ederek konteyner üretiminin azami seviyeye çıkarılması talimatını verdi.”

Uluslararası bir televizyon kanalı muhabirinin “Kurbanlar çöp konteynırlarının arasında yaşıyor” iddiasının hatasız olmadığı bültende, “Muhabirin çöplerin ortasında yaşadığını iddia ettiği afet kurbanları” ifadeleri yer aldı. konteynerler, muhabire orada kalmadıklarını ancak mağdurların bu ifadelerinin kesildiğini söyledi. Mağdur daha sonra sosyal medya hesabından serbest bırakıldı. çarpıtılmıştı.” söylendi.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve “Yakalanan yağmacı direğe bağlandı” iddiasının da doğru olmadığı haberde, fotoğrafın Türkiye’de değil, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Ukrayna’da çekildiği iddia edildi. ve yağmacı bir kişinin siviller tarafından yakalanıp bir direğe bağlandığını söyledi. kaydedildi.

Sosyal medyada yer alan ve “Erbil’den Adıyaman’a gelen iş makinelerinin beklemeye alındığı, engellendiği” iddiasının yer aldığı duyuruda, “Erbil’den Adıyaman’a gelen iş makineleri arama kurtarma faaliyetleri ve diğer organize faaliyetlerde kullanılamaz. şu an için var ama daha sonraki aşamalarda kullanılabilir. Bunlar her türlü iş makinasıdır. İleride amaca uygun olarak argüman odaklı araçlar devreye alınacaktır.” kelimeler kullanıldı.

Sosyal medyada paylaşılan bültende, “Belediye başkanı gelince kurulan çadırlar, gidince toplandı” tezinin de gerçek dışı olduğu belirtilirken, çadırın iş makinelerinin bulunduğu bir alana kurulduğu belirtildi. çalıştığı, dini bir yere kurulmayan çadırı bölgede çalışan grupların taşıdığı öğrenildi. Afet bölgesindeki çadırların güvenli bir alana ve arama kurtarma çalışmalarını aksatmayacak şekilde kurulması gerektiği vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu